You are here

Završena još jedna Embedded Linux letnja praksa

21.08.2019 - 09:30
Galerija

Nedavno je završena još jedna letnja praksa sa temom programskog jezika C i Embedded Linux OS, koja je od 15. jula do 9. avgusta realizovana pod pokroviteljstvom Instituta RT-RK. Ukupno dvadeset četiri polaznika, koliko ih je bilo ove godine, imali su priliku da tokom prve dve nedelje prođu kroz napredni kurs iz programskog jezika C, dok su druge dve nedelje bile posvećene osnovama programiranja na Embedded Linux OS.

Prema rečima docenta Miodraga Đukića, jedan od osnovnih ciljeva prakse je da studenti savladaju rad sa namenskim (embedded) uređajima, čije su platforme zasnovane na Embedded Linux OS. Kako znanje koje oni prethodno, na fakultetu, steknu iz programskog jezika C nije dovoljno opsežno, prve dve nedelje prakse su bile posvećene ovoj temi. On objašnjava i da je većina polaznika pokazala veliku zainteresovanost za praksu, dok je za drugi deo njih ona ipak predstavljala prilično zahtevan izazov. Asistent Dejan Bokan dodaje da je letnja praksa sjajna prilika da se polaznici, dok su još na studijama, upoznaju sa načinom rada u okviru industrije, da uvide koliko se to razlikuje u odnosu na ono što su učili na fakultetu, da steknu uvid u ono što ih očekuje kada se zaposle, kao i da saznaju kako ono što su naučili u teoriji mogu da primene u rešavanju realnih problema.

Tokom druge dve nedelje prakse, polaznici su se najpre upoznali sa osnovama Linux operativnog sistema, a potom su radili na njegovom razvoju i primeni u namenskim sistemima. U radu je korišćena Raspberry PI platforma, koja je lako dostupna i zgodna za praktičnu primenu naučenog. Kako objašnjava docent Vladimir Marinković, osim što su proširili znanje, studenti su kroz praksu mogli i da steknu uvid u jedan segment onoga što se radi u okviru RT-RK instituta. Asistent Branislav Kordić objašnjava da je praksa organizovana tako da je svako teorijsko predavanje praćeno vežbama, na kojima su studenti mogli praktično da primene ono što su istog dana obradili u teoriji. Takođe, jedan deo vremena je bio predviđen i za samostalan rad polaznika, uz nadzor predavača koji su im, po potrebi, bili na raspolaganju.

Nemanja Stojanac, apsolvent na departmanu za Energetiku, elektroniku i telekomunikacije, smer Energetska elektronika i električne mašine, kaže da se na praksu prijavio jer mu je tema bila veoma zanimljiva i želeo je da proširi svoje znanje iz ovih oblasti. Dodaje i da mu nije žao što je, pohađajući praksu, „žrtvovao“ jedan deo leta, jer je zadovoljan dinamikom rada i stečenim znanjem. Za Milana Topalova, studenta četvrte godine na departmanu Energetika, elektronika i telekomunikacije, smer Komunikacione tehnologije i obrada signala, praksa je bila dobra prilika da nauči više o programskom jeziku C i Linux OS, sa kojima na fakultetu nije imao priliku da se tako detaljno upozna. Šansu da tokom leta nauči više iz ovih oblasti želeo je da iskoristi i Srđan Stevanović, student četvrte godine Мehatronike. Osim što je zadovoljan samom praksom, on dodaje da je ovo bila i odlična prilika za ostvarivanje kontakta sa kolegama sa različitih smerova.