You are here

Kraj semestra i za studente demonstratore – put ka akademskoj karijeri i boljoj prezentaciji

04.07.2019 - 10:00
Galerija

Završena je još jedna akademska godina u kojoj su studenti demonstratori uspešno pomagali asistentima u izvođenju vežbi, te je u utorak, 25.06.2019, organizovana mala svečanost u njihovu čast. Uvođenje starijih studenata u nastavni proces se pokazao kao veoma korisna praksa, kako za demonstratore tako i za njihove mlađe kolege. Osim što na ovaj način utvrđuju naučeno gradivo, uloga demonstratora je naročito značajna za one koji planiraju da se nakon studija opredele za akademsku karijeru. Sa druge strane, studentima koji pohađaju vežbe je od velike pomoći saradnja sa kolegama čije je znanje iz predmeta sveže i koji su se nedavno, u procesu učenja, susretali sa istim izazovima sa kojima se oni sada susreću.

Svoje utiske iz ove prakse podelilo je sa nama nekoliko studenata demonstratora. Studenti treće godine Odseka RT-RK, Miloš Muzetić, Petar Zečević i Slobodan Kostić, su bili demonstratori na predmetu Sistemska programska podrška u realnom vremenu 1. Miloš Muzetić je mogućnost da u učenju pomogne kolegama koji su samo godinu dana mlađi od njega ocenio kao veoma dobro iskustvo. Kao demonstrator, Petar Zečević gleda stvari iz novog ugla, te zaključuje da se gradivo mnogo bolje savlada kada se nekom predaje nego kada se isključivo samostalno uči za ispit. Slobodan Kostić je kao jednu od velikih prednosti učestvovanja u vežbama istakao to što studenti često direktno pitaju demonstratore ono što se, inače, ustručavaju da pitaju asistente. Dodaje i da su njegove kolege i on, kroz ulogu demonstratora, značajno pomogli mlađim kolegama u pripremama za ispit.

Svoje iskustvo je podelio i Vladimir Jankov, student E1- smer Telekomunikacije, koji je bio demonstrator na predmetu LPRS2. Kako objašnjava, pomaganje mlađim studentima mu je pričinilo veliko zadovoljstvo, ali je i za njega bilo veoma korisno.

Šansu da se oprobaju kao demonstratori iskoristili su i studenti četvrte godine RT-RK odseka, Vesna Isić i Milorad Marković. Oni su bili demonstratori na predmetu Projektovanje algoritama.

Pošto oboje planiraju da jednog dana ostvare akademsku karijeru, slažu se da im je ovo bilo veoma korisno iskustvo na putu ka tom cilju. Vesna Isić kaže da je ovo sjajna prilika za razbijanje treme, a Milorad Marković podseća da demonstratori dobro znaju kakve obaveze imaju mlađe kolege i da im kroz savete mogu pomoći da postignu bolji uspeh na studijama.

Asistenti Dejan Bokan i Ninoslav Jovanov dodaju da je pomoć demonstratora i za njihov rad veoma značajna. Oni objašnjavaju da ovakav pristup omogućuje da se studentima na vežbama posveti više pažnje nego u slučaju kada asistent vežbe izvodi sam, što je posebno važno na predmetima na kojima ima puno studenata.

Dejan Bokan, asistent na predmetu Sistemska programska podrška u realnom vremenu 1, smatra da je ovo dobra prilika za studente da se vrlo rano oprobaju u nastavničkom radu i da provere da li imaju sklonosti ka akademskoj karijeri. On dodaje da je demonstratorima značilo da još jednom odslušaju isti predmet i iste vežbe, u drugačijoj formi, gde oni usvojeno znanje treba da prenesu nekom drugom. To im je omogućilo da razumeju neke koncepte koje su možda propustili i da se bolje snađu na predmetima koje slušaju na trećoj godini studija.

Ninoslav Jovanov, asistent na predmetima Projektovanje algoritama i LPRS2 potvrđuje da je najbolji način da se nešto nauči upravo kroz podučavanje nekog drugog. On objašnjava da je iskustvo koje stiču kao demonstratori naročito važno za one studente koji dolaze sa smerova gde nema toliko usmenih ispita i prezentacionih polaganja, a koji bi želeli da jednog dana postanu saradnici u nastavi i asistenti. Za kraj, on preporučuje mlađim kolegama koji se još uvek nisu oprobali u ulozi demonstratora da pokušaju i na ovaj način unaprediti svoje prezentacione i akademske sposobnosti.