You are here

ICCE Berlin 2019: Reč prof. dr Milana Bjelice i iskustvo studenata

02.10.2019 - 12:30
Galerija

Deveta po redu međunarodna konferencija iz oblasti potrošačke elektronike, International Conference of Consumer Electronics ili skraćeno ICCE, održana je od 8. do 11. septembra u Berlinu. Ovaj veoma značajan događaj za RT-RK odsek, kao i prethodnih godina, obeležilo je učešće u velikom kapacitetu.

Prof. dr Milan Bjelica našao se u ulozi urednika programa (Technical Program Chair), zajedno sa svojim kolegama sa svetskih univerziteta, a dr Gordana Velikić sa Instituta RT-RK se i ove godine našla u ulozi predsedavajućeg konferencije. Prof. dr Milan Bjelica i par kolega sa svetskih univerziteta pregledali su preko stotinu prijavljenih radova, od kojih je čak 15 bilo sa Odseka RT-RK i Instituta RT-RK. Radovi su objavljeni i poslati u IEEE Xplore bazu koja je vidljiva na internetu.

„Ovo je događaj koji najbolje opisuje čime se mi na Katedri (za računarsku tehniku Odseka RT-RK) bavimo i pokriva praktično sve oblasti koje pokrivamo i koje su vezane za potrošačke tehnologije. Mi smo se uvek manje bavili PC računarima a uvek više namenskim računarskim sistemima“, rekao je prof. dr Milan Bjelica, dodavši da je pored konferencije u Las Vegasu koja se održava u januaru, ICCE Berlin konferencija najznačajnija za RT-RK odsek.

„ Tokom trajanja konferencije održao sam Deep Learning Institute radionicu, pošto imam status sertifikovanog instruktora. Univerzitet ima status DLI ambasadora zahvaljujući čemu imamo pravo da održavamo Nvidia kurseve, praktično kao da ih Nvidia drži. Na ovaj način smo uloženim vremenom i angažmanom podigli kvalitet konferencije. Radionica je bila celodnevna, učestvovalo je dvadesetak ljudi, a pomagali su mi kolege asistenti iz ekipe. Polaznici su imali okruženje na svojim lap topovima, koje ih je samo vodilo kroz kurs. Rešavanjem nekih interesantnih problema na licu mesta polaznici se uvode u problem veštačke inteligencije, dubokog učenja i na kraju sami kreiraju aplikaciju koja na slikama detektuje objekte, u našem slučaju, vrstu životinje. Na kraju radionice polaznici su imali zadatak koji su kodirali u Python-u, u veb okruženju, a sve se izvršavalo na Nvidia serveru.“, dodaje prof. dr Milan Bjelica.

Konferencija se održava u paraleli sa IFA, jednim od najvećih sajmova potrošačke elektronike u Evropi, ali i svetu. Ovde se dolazi da se vidi šta je najnovije od potrošačke elektronike, koji noviteti su najavljeni, da se isprobaju novi proizvodi i sazna o tehnologijama koje su u razvoju. Čuvena Hala 26 posvećena je inovacionim tehnologijama i tamo startap kompanije izlažu svoja rešenja. Na IFA sajmu se mogu videti rešenja za različite namene, preko malih uređaja koji mere intoleranciju na hranu, kaiša koji je preko Bluetooth-a povezan sa telefonom i prati vitalne parametre, fitnes pomagača i aplikacija, uređaja koji sami pripremaju hranu, do ogrlice za pse koja menja boju zavisno od raspoloženja psa.

„Tehnološki pomak iz godine u godinu nije velik, godinu dana ne napravi dramatičnu promenu. Posetioci su obično najzainteresovaniji za novine vezane za mobilne telefone, pa je Samsung privukao veliku pažnju sa prezentacijom savitljivog telefona. Što se tiče televizora, 8K rezolucija je nešto novo. Najveći pomak u toj oblasti je što je moguće napraviti LED televizor po meri, kakav god potrošač želi. U suštini to su mali pomeraji, nema nekih dramatičnih promena. Ono što je promena u odnosu na prethodne godine jeste činjenica da je talas IoT proizvoda malo opao, pametne kuće i tehnologije su već dosta raširene. Iako je IoT imao veliki potencijal, deluje kao da stagnira i kao da nedostaje novih slučajeva upotrebe koji bi mogli da se prikažu.“, kaže prof. dr Milan Bjelica o novitetima koji su se mogli videti na IFA sajmu.

Ove godine je Odsek RT-RK na konferenciji predstavljala ekipa Catch45, istraživački tim od devet studenata na čelu sa doktorantkinjom Nives Kaprocki. Oni su u sklopu svog jednogodišnjeg istraživanja postigli rezultate iz kojih su proistekli i radovi koji su bili prihvaćeni za objavljivanje i predstavljanje.

„Poseta konferenciji i IFA sajmu je jedinstven doživljaj, u pitanju je nešto što mi kao studenti nismo do sada imali priliku da vidimo. Za nas, koji planiramo da upišemo doktorske studije, učešće na konferenciji je veoma značajno.“, rekao je student Milorad Marković, član tima Catch45.

Članovi tima Catch45 su se za ICCE Berlin konferenciju spremali grupno, a studenti su prezentovali teme zavisno od toga šta su radili na projektu. Izlaganje teme je bilo organizovano kao predavanje ili kao poster sesija. Student Srđan Usorac je, spletom okolonosti, imao priliku da se oproba u oba načina izlaganja: „Donekle je manje stresno držati poster sesiju, jer je to neformalniji način prezentacije. Jedna od mana predavanja je što se ne može ući u dublju konverzaciju i što je ograničeno vremenom, traje 15 minuta. Poster sesija traje 3 sata i ko god je zainteresovan može da vam priđe i da sa vama popriča o radu. S druge strane, iako je predavanje stresnije, poster sesiju je daleko napornije držati, jer svakoj osobi koja priđe morate ponoviti sve o vašoj temi.“

Njihova koleginica Vesna Isić, takođe prenosi svoje iskustvo o celokupnom projektu: „Od nas se očekivalo da rad ima težinu i korist, daleko su viši kriterijumi bili nego za bečelor radove koje smo pisali. Pošto je sam proces pisanja radova trajao paralelno sa tokom projekta kao i sa obavezama oko bečelor rada, bilo je stresno. Ovo nam je bio prvi put da učestvujemo na ovakvom događaju. Međutim, imali smo podršku profesora i asistenata, te kolega sa RT-RK instituta, i sada kada smo ovo prošli, svaki sledeći projekat će nam biti lakši.“

Studenti ističu veliki značaj iskustva sa ove konferencije, a ono što su istakli kao posebno bitno je to da su se konačno uporedili sa svojim kolegama iz inostranstva i shvatili da se bave vrlo sličnim temama i na sličnom nivou.

”Ne samo konferencija i putovanje, već uopšte ceo paket za tih godinu dana, je za njh jedinstveno iskustvo. Oni imaju priliku da na završnoj godini studija učestvuju u programu koji im kombinuje nastavu na fakultetu i praktični istraživački projekat. Praksa se radi kada nisu na nastavi, a kada su na nastavi, teorijski deo, i sve je veoma dobro organizovano. Imaju priliku da uđu u proces rada u industriji, da vide kako funkcioniše neka kompanija. Istaživačka tema koju su odabrali produbljuje njihovo znanje i daje im mogućnost primene onog što su učili na fakultetu, što je neprocenjivo. Takođe imaju priliku da vide šta rade kolege u inostranstvu, a to im omogućava ovaj sajam i ova konferencija. Krajnja prezentacija im pomaže da nauče i prezentacione veštine, koje su vrlo bitne. Na kraju shvate da mi nismo ni po čemu ne zaostajemo za naprednim svetom, a to je ono što je za njih najvažnije.“, zaključuje prof. dr Milan Bjelica na temu značaja učešća studenata na konferenciji.