You are here

Drugo mesto za tim studenata Odseka RT-RK na hakatonu u Berlinu

28.09.2017 - 09:15
Galerija

Tim studenata Odseka RT-RK: Sandra Ivanović, Milica Matić, Sunčica Milivojša, Miloš Pranjkić i Igor Stefanović, osvojio je drugo mesto na IoT4Tourism hakatonu, koji je održan u okviru ovogodišnje IEEE ICCE konferencije u Berlinu.

Na hakatonu se takmičilo šest timova, iz Švajcarske, Srbije, Amerike i Indije, koji su prema ustaljenoj praksi tog takmičenja, temu dobili prilikom okupljanja učesnika. Zadatak takmičara bio je da, koristeći IoT tehnologiju i podatke koje su im organizatori obezbedili, za 48 sati kreairaju smart sistem za turiste.

Pre početka rada na rešenju koje su predstvali, članovi svih timova su upoznati sa platformom i tehnologijom koju su bili u obavezi da koriste. Kako članovi našeg tima ističu, tema koju su dobili na hakatonu bila je dosta široka, a vremena na raspolaganju malo. Zbog toga je bilo važno da sve dobro isplaniraju kako bi dobili što bolje rešenje.

A naša ekipa napravila je Android aplikaciju koja sadrži nekoliko informacija koje su najbitnije turisti kada dođe u grad. Tako je omogućeno da se na početnom ekranu Android uređaja prikaže trenutna temperatura u gradu, zatim  turista može da bira stanice metroa, da dobije informacije o tome gde će presedati, kao i informacije o muzejima, restoranima u gradu i slično. Za pojedine informacije omogućeno je upravljenje aplikacije glasom, pa tako korisnik može, recimo, da rezerviše parking mesto dok vozi auto.

Konkurencija na hakatonu je, kažu, bila jaka, a mađu takmičarima je bilo i onih koji već rade u ozbiljnim firmama. Predložena rešenja ocenjivana su prema kvalitetu korisničkog iskustva, efikasnosti iskorišćenosti dostupnih podataka, jednostavnosti i elegantnosti rešenja, a odlukom sudija za najbolje je proglašeno rešenje tima iz Švajcarske.

Iako rešenje naše petočlane ekipe nije bilo pobedničko, ističu da je učećšće na ovakvom takmičenju dragoceno iskustvo. Timski duh, dinamična atmosfera, gotovo bez vremena za odmor, hiljadu ideja koje su želeli da implementiraju, samo su neki od utisaka koje su poneli sa ovog takmičenja. Za neke od njih to je dovoljno, da se ponovo prijave za učešće na hakatonu.