You are here

Odlazak šefa Odseka Miodraga Temerinca u penziju

28.11.2018 - 09:15
Galerija

Karijeru na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu prof. dr Miodrag Temerinac je započeo 1976. godine. Do 1992. je radio na fakultetu kao redovni profesor, uz to obavljao funkcije šefa Katedre za komunikacije, kao i prodekana za istraživačku delatnost FTN. Od 1988. do 1990. godine bio je Humboltov stipendista (Alexander-von Humboldt) na Univerzitetu u Hanoveru, radeći na istraživanjima iz oblasti audio i video kompresije. 1992. godine prelazi u industriju i pridružuje se kompaniji Micronas GmbH u Frajburgu, Nemačka, gde radi na razvoju integrisanih kola za potrošačku elektroniku, a kasnije i kao direktor istraživanja i razvoja Micronas-a (R&D) u eksternim kompanijama. U ovom periodu aktivno učestvuje u osnivanju odeljenja Micronas-a u Novom Sadu koji je bio razvojni centar za TV softver, kao i centra za istraživanje i razvoj Micronas-a u Šangaju.

Prof. dr Miodrag Temerinac je doktorirao na Univerzitetu u Beogradu 1983. Ima status člana seniora u IEEE udruženju a član je i VDE/ITG.

Oblasti interesovanja prof. dr Temerinca su algoritmi i arhitekture digitalnih signalnih procesora, obrada audio i video signala, procena kvaliteta slike, hardverski/softverski ko-dizajn složenih integrisanih kola, razvoj uređaja potrošačke elektronike, upravljanje znanjem, kao i internim i eksternim razvojnim centrima.

U svojoj bogatoj karijeri prof. dr Temerinac je bio učesnik i svedok mnogih interesantnih događaja, retkih ali tipičnih za oblast potrošačke elektronike, poput nastanka i uspona mp3 audio formata kao rezidua neuspelog ambicioznog projekta globalnog direktnog radio satelitskog sistema, zvanog WorldSpace, koji je bio razvijan na Institutu Fraunhofer u Nemačkoj.    

Lepe penzionerske dane, uz želju za nastavak saradnje, prof. dr Temerincu poželele su mnogobrojne dugogodišnje kolege i saradnici.